Case study : Keramische Mosa-krachtpatsers tillen badkamerbeleving in hotelwezen naar ongekende hoogte

Tegels in hotelbadkamers moeten meer zijn dan alleen slipvast en makkelijk in onderhoud. Ze moeten een dagdagelijks veeleisend gebruik doorstaan én bovendien esthetisch sterk uit de hoek komen. Het Aitana Hotel in Amsterdam en het Kaboom Hotel in Maastricht gingen daarom met tegelproducent Mosa in zee voor een onderscheidend hotelconcept met een stijlvolle look. Bij de inrichting van de badkamers en andere hotelruimtes lieten architecten Jan Bakers (Aitana Hotel) en Roger Haan (Kaboom Hotel) zich inspireren door het veelzijdige Mosa-gamma.

Noem een hotelbadkamer gerust een veeleisende omgeving. Zowel naar gebruik als naar onderhoud toe. Daarom valt de keuze bij de inrichting ervan vaak op keramische tegels. Ze zijn immers goed bestand tegen water en blinken uit in slijtvastheid. Daarenboven laten keramische tegels zich makkelijk onderhouden. Je hebt geen chemische of schurende middelen nodig om de keramische wanden en vloeren schoon te houden…En dat is fijn, zeker in hotels waar de badkamers steeds door andere mensen worden gebruikt en daarom vaak bijna dagelijks moeten worden schoongemaakt. Maar niet alleen in de badkamer toont de keramische tegel zijn meerwaarde voor de hotelsector. Getuigen daarvan het Aitana Hotel in Amsterdam en het Kaboom Hotel in Maastricht.

Strak en warm

Het Aitana Hotel in Amsterdam springt meteen in het oog met zijn indrukwekkende glazen gevel. Het zakenhotel maakt deel uit van het Amsterdamse IJ-Dock en staat pal op het water. Jan Bakers Architecten ontwierp het hotel samen met de jachthaven die zich voor het hotel uitstrekt. Het hotel heeft een oppervlakte van 18.000 vierkante meter en telt 300 kamers. In dit viersterrenhotel voert luxueus minimalisme de boventoon. Mosa-tegels sluiten daar naadloos bij aan in zowel het restaurant als de badkamers.

In het restaurant is de hoofdrol weggelegd voor de Terra Tones-tegels. Deze serie is gebaseerd op de gerenommeerde Terrae Maestricht-tegels. Terra Tones is verkrijgbaar in vier kleuren (grijsgroen, middengrijs, antraciet en koel zwart) elk in drie tinten. Door het mixen van die tinten ontstaan verrassende keramische vlakken die een natuurlijke warmte uitstralen en tegelijkertijd strak ogen. Bovendien is een keramische tegelvloer hygiënischer dan vast tapijt of een houten vloer dankzij een laag absorptievermogen, niet onbelangrijk in een restaurant.

Lange levensduur

In de badkamers opteerde Jan Bakers Architecten voor crèmekleurige tegels uit de serie Terra Maestricht. “We kozen voor een lichte, duurzame badkamer die niet te tendentieus is”, vertelt Jan Bakers. “De crèmekleur van de Terra Maestricht-tegel is tijdloos en maakt dat de badkamers er over tien jaar nog steeds zeer stijlvol zullen uitzien.” De Mosa-tegels zijn zowel voor de vloeren als de wanden gebruikt. Ze hebben dezelfde kleur en afmetingen, 15 x 45 centimeter, alleen zijn de vloertegels slipvast afgewerkt.

“De smalle voegen en strakke zijden van een Terra Maestricht-oppervlak hebben ons verder overtuigd. Badkamers met te veel details en hoekjes om schoon te maken, wilden we absoluut vermijden. Badkamers in een zakenhotel nopen tot een fris en vitaal uiterlijk. Dat hebben we ook doorgetrokken in onze keuze voor de andere materialen. Zo kozen we voor hardglas douchewanden en mooi gedefinieerde badranden.” Jan Bakers ging in het Aitana Hotel nog een stapje verder en liet ook de wastafelbladen vervaardigen uit Terra Maestricht-keramiek. “Een nieuw en geslaagd concept”, aldus de architect.Het is lang niet de eerste keer dat Jan Bakers met Mosa-tegels werkt: “De kleurstelling van de Mosa-tegels met de gebroken wit- en leitinten is erg mooi. Belangrijk in de hotelbusiness is uiteraard de lange levensduur van de tegels en het onderhoudsgemak. Aan die voorwaarden komen Mosa-tegels bij uitstek tegemoet.”

Clash tussen oud en nieuw

Ook in het Kaboom Hotel in Maastricht kozen architect en zaakvoerder resoluut voor Mosa-tegels. Kaboom Hotel is opgevat als een hotel voor de moderne reiziger. Deze reiziger hecht waarde aan een goed bed, goeie douche, gratis snelle wifi en oprechte service en wil daar niet onnodig veel voor betalen.Interieurarchitect Roger Haan kreeg de opdracht een onderscheidend hotelconcept uit te werken waarin moderne reizigers zich prettig voelen. Het hotel is gevestigd in een gebouw uit 1905, opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse school, maar is nu vanbinnen hypermodern. Die clash tussen oud en nieuw, tussen kwaliteit en een beperkte prijs, zit vervat in de naam ‘Kaboom’, die ‘knal’ betekent.

Zowel functioneel als esthetisch

In Kaboom Hotel is gebruikgemaakt van Mosa-tegels in zowel de gangen als de badkamers. In de gangen koppelde de architect esthetiek aan functionaliteit. Gangen in hotels hebben veel te verduren door koffers en grote linnenkarren die erover voortgeduwd worden. Om de schade te beperken, viel de keuze op Mosa’s keramische tegels uit de serie Scenes. Deze ongeglazuurde vloertegels zijn niet kapot te krijgen, dubbelhard gebakken, krasvast en daarom uitermate geschikt. Om de wanden te beschermen, legde Roger Haan tapijten in het midden van de gangen zodat gasten meteen merken wanneer hun koffer over de tegels rolt en de wand raakt, zodat ze deze terug naar het midden kunnen trekken. Daarmee is een veelvoorkomende schadeoorzaak stijlvol opgelost. Diagonaal tegelen

De badkamers in Kaboom Hotel zijn ingericht met tegels van de Colors en de Global Collection: de vloertegels in het formaat 15 x 15 centimeter en de wandtegels in het formaat 10 x 10 centimeter. De interieurarchitect wilde met het hoogglans geglazuurd wand- en vloertegeltje de oude sfeer van het Parijs van toen opwekken.Door deze diagonaal te laten tegelen en de voegen met de tegelkleur mee te kleuren, liet de architect de wanden eruit springen en wist hij ook in de badkamers een waanzinnige clash te veroorzaken. Hij is bewust op zoek gegaan naar de clash tussen ouderwets en modern, de diagonale verwerking van tegels met een bijzondere maatvoering naast de moderne regendouche.

Mosa versterkt merk

Rino Soeters, directeur van Kaboom Hotel, werkt al jaren samen met Mosa, in meerdere hotelconcepten. “Mosa passen wij standaard toe”, zegt hij. “Bij Mosa is sprake van korte lijnen, er is altijd iemand bereid om je uitvoerig in de showroom te helpen en Mosa heeft eigen topontwerpsters die met onze architect meedenken. Samen zijn ze tot heel constructieve oplossingen gekomen.”

Meer nog, voor de directeur was werken met Mosa een voorwaarde: “Mosa hoort gewoon bij Maastricht. We moeten trots zijn op dit cultureel erfgoed en dit uitdragen. Daar komt nog bij dat Mosa het merk Kaboom versterkt. Als ik werk met A-merken, dan word ik een A-merk.”

Het beste van twee werelden

Zowel in het Kaboom Hotel als in het Aitana Hotel toont Mosa aan dat praktische overwegingen de creativiteit van (interieur)architecten niet in de weg hoeven te staan. Tijdloze stijl en slipvastheid, lange levensduur en een breed spectrum aan kleuren en formaten, krasvastheid en luxueus minimalisme: Mosa-tegels bieden telkens het beste van twee werelden en tillen de hotelervaring zo naar een hoger niveau, zowel voor de onderhoudsploeg als voor de eindgebruiker.

Over Mosa.

Koninklijke Mosa in Maastricht is een toonaangevende tegelproducent die zich vooral op de internationale architectuurmarkt richt. Design, functionaliteit, duurzaamheid en professionaliteit vormen de kern van het bedrijf. Mosa heeft ruim 130 jaar ervaring in het vervaardigen van keramiek en ontwikkelt unieke technologieën voor de productie van wand- en vloertegels. Het ontwerp- en productieproces (in Maastricht) vindt in eigen beheer plaats, zodat dit proces compact en flexibel blijft.

Verantwoord omgaan met het milieu staat centraal bij Mosa. Dat stopt niet bij de ontwikkeling en productie van de tegels, maar gaat veel verder, inclusief recycling van de tegels die allemaal Cradle to Cradle Silver® gecertificeerd zijn.

Voor meer info

Mosa. I Joy Moonen I

Tel. +31 43 368 88 39 I Joy.Moonen@mosa.nl I www.mosa.com

RCA PR I Hilde Meus I

Tel. +32 11 590 59 97 hilde@rca.be - www.rcapress.be